Kampanja ZPS za skupinski nakup elektrike in plina za vse slovenske potrošnike

Kampanja Zveze potrošnikov Slovnije (ZPS) pod sloganom “Zamenjaj in Prihrani” ima cilj združiti cim vec potrošnikov v Sloveniji, ki jih zanima zamenjava dobavitelja energije in zanje doseci cim boljšo ponudbo, brez skritih stroškov in vezave.

“Vec nas bo, vecja bo naša pogajalska moc, vecje prihranke bomo lahko dosegli,” poudarjajo na ZPS in vabijo potrošnike, da se prijavijo in sodelujejo v skupinskem nakupu preko spletne strani www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si Akcija traja vse do 15. oktobra 2014.

Potrošniki placamo (pre)vec

“Zadnji podatki o gibanju cen potrjujejo vtis, da potrošniki placujemo prevec. Ceprav so se cene elektrike v Sloveniji zniževale, so se tiste, ki veljajo za podjetja, znižale obcutno bolj kot tiste, ki veljajo za potrošnike,” izpostavlja Breda Kutin, predsednica ZPS in dodaja: “Število menjav dobavitelja pri potrošnikih je prvic od liberalizacije naprej zacelo padati, trend je ravno nasproten tistemu pri poslovnih odjemalcih.” Tudi primerjava koncnih cen za odjemalce z veleprodajnimi cenami energije kaže na neugoden razplet za potrošnike.

Evropski potrošniki skupaj prihranili vec kot 135 mio EUR

Skupinski nakupi energije so novost za slovenske potrošnike, ne pa za potrošnike v številnih evropskih državah. V dosedanjih devetih akcijah kolektivnega nakupa energije, ki so jih organizirale potrošniške organizacije, clanice BEUC, so potrošniki prihranili vec kot 135 mio EUR, vendar pa velja poudariti, da so skupni prihranki še vecji. “Kampanje za kolektivne nakupe namrec spodbudijo dobavitelje, da ponudijo boljše ponudbe in pogoje,” je izpostavila direktorica Evropske potrošniške organizacije, BEUC, Monique Goyens in dodala: “A skupinski nakupi so le del zgodbe. Potrošniki potrebujejo podjetja, ki spoštujejo pravila igre, kot so roki zamenjave dobavitelja, in regulatorje, ki spodbujajo konkurencnost na trgu energije.” Pri naših sosedih Avstrijcih je dobavitelja energije zamenjalo 70.000 gospodinjstev, pri Italijanih pa pravkar poteka že drugi skupinski nakup v 12 mesecih, še izpostavljajo na ZPS. Skupinske nakupe podpirajo Evropska komisija, ACER – Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev in tudi Agencija za energijo.

Trije kljucni koraki kampanje

Na licitaciji, ki bo 16. oktobra 2014, bodo lahko sodelovali vsi ponudniki elektrike in plina, ki so izrazili interes za sodelovanje in potrdili, da se strinjajo s pogoji skupinskega nakupa in opredeljenimi lastnostmi ponudb (npr. navzgor omejena cena za 12 mesecev, nobenih sankcij za odstop od pogodbe ali skritih stroškov, pravocasno obvestilo o ceni po poteku 12 mesecev).

Potrošniki, ki se bodo prijavili za sodelovanje v skupinskem nakupu do 15. oktobra 2014, bodo po licitaciji prejeli oceno prihrankov v primeru zamenjave in ponudbo.

Potrošnike vabimo, da se nam pridružijo še danes prek spletne strani www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si. Skupaj lahko dosežemo vecje prihranke in znižamo racun za elektriko in plin!

Dodatne informacije so na voljo tudi na www.zps.si in na brezplacni info liniji 080 80 22.

Vir: www.zps.si

0

Add a Comment